Gezellige woonkamer maken. Tips voor een knusse woonkamer

Gezellige woonkamer

Je woonkamer is een van de ruimtes in een huis waar je heel veel tijd in doorbrengt. Om samen te komen met gezinsleden of te ontspannen na een drukke werkdag. Het is daarom ook belangrijk dat je jouw woonkamer een beetje gezellig kan maken, om zo optimaal van de ruimte te genieten.

Wat doet men zoal in de woonkamer? We noemden net al enkele voorbeelden, zoals ontspannen en samenkomen. Toch betreft dit maar een klein deel van wat we eigenlijk allemaal in de woonkamer doen. Zo kan het zo zijn dat je werk maakt in de woonkamer, ’s avonds lekker voor de televisie hangt en/of gewoon geniet van de tijd die je samen hebt met je partner of kinderen. Deze centrale ruimte is met recht het hart van je huis, dus meer dan genoeg redenen om de woonkamer goed gezellig te maken. Tenslotte wil je vooral genieten van je warme, knusse woonkamer en dit doe je dan ook heel gemakkelijk met deze tips.

 

Sfeer in je woning met warme kleuren

Warme kleuren stralen warmte uit. De meeste mensen kiezen voor een neutrale, standaard kleur zoals wit, waarmee warmte creëren al een stuk moeilijker wordt. Door warme kleuren op de muren te gebruiken is de basis van je woonkamer al warm. Combineer dit met andere, warme natuurtinten. Zoals houten meubels en textiel in diverse aardetinten. Zo leg je al heel gemakkelijk de basis voor een warme, gezellige woonkamer.

 

Je woonkamer gezellig maken met de juiste meubels

We hadden het net al over houten meubels en accessoires in vooral aardetinten. Nu is het sowieso geen verrassing dat na de kleur op je muur, ook de meubels een significante rol spelen in hoe gezellig een woonkamer wel niet is. Houten meubels zijn in dit geval een goede keuze en het leuke aan hout dan ook dat het in vele stijlen en variaties komt.

Denk aan de industriële look of het klassieke eiken. Steigerhout is ook nog altijd een populaire keuze als het aankomt op houten meubilair. Als kleur bankstel kan je ook beter kiezen voor warme, neutrale kleuren. Eventuele accenten breng je aan met bijvoorbeeld sierkussens of dekens. Naast leuk en gezellig ook nog eens heerlijk om onder te kruipen tijdens de koudere dagen.

Woonkamer warm en modern inrichten  

Een modern interieur is hip. Toch lijkt een ‘warme woonkamer’ bijna haaks tegen deze moderne trend te staan. Hierbij denk je namelijk vaak aan strakke, witte meubels. Met zwarte accenten of trendy, knallende kleuren. Toch kan je een warm interieur in de woonkamer, heel gemakkelijk combineren met een moderne inrichting. Dit doe je door de juiste accessoires te gebruiken, maar ook in het gebruik van je meubels.

Zo kan een houten tafel ook een moderne uitstraling hebben, net zo goed als een witte laktafel warmte uitstraalt als je maar weet hoe je deze het beste decoreert. Je woonkamer gezellig inrichten is een kwestie van goed kijken, maar ook uitproberen. In feite zijn er geen regels. Zo lang je er maar uit wat er in zit. Een hoop warmte en gezelligheid.

warm interieur woonkamer

 

Verlichting voor in een gezellige woonkamer

 Als je wil dat je woonkamer een gezellige uitstraling krijgt, dan zijn indirecte lichtbronnen ‘the way to go’. Een warme hang- of wandlamp kan je gebruiken om een bepaald meubelstuk te accentueren of om je woonkamer te voorzien van fijne sfeerverlichting. Ook je functionele verlichting hoet niet per se ‘fel’ te zijn. Kies voor warme tinten LED verlichting om de ruimte voldoende te verlichten wanneer dit nodig is, zonder dat de gezellige kamer direct een koude uitstraling krijgt.

 

Planten en bloemen

Planten en bloemen zijn perfect als je wat extra warmte en gezelligheid in de woonkamer wil hebben. Met leuke bloempotten in warmte kleuren breng je niet alleen kleur, maar ook een beetje natuur in huis.

 

Veelgestelde vragen

Welke kleuren zijn geschikt als je de woonkamer gezellig wil maken?

Kies voor een gezellige woonkamer vooral voor warme, zachte kleuren. Vermijd kleuren met een koele ondertoon, zoals grijs of spierwit. Crème wit en taupe zijn in dit geval betere alternatieven als je jouw woonkamer warmer wil maken.

Hoe weet ik of ik een warme soort verlichting heb?

Als je wil kijken of je een warm type verlichting hebt, dan moet je op zoek naar het aantal Kelvin op de verpakking van je lamp. Verlichting met 2700 tot 3000 Kelvin heeft de aanduiding warm wit, maar is ook functioneel. Je kan hieronder makkelijk je huiswerk maken. Wil je echt warme sfeerverlichting? Kijk dan naar lampen vanaf 1000 tot 2200K.

Kan ik een modern en warm interieur met elkaar combineren?

Natuurlijk kan dit! Een van de meest populaire gezellige, doch moderne interieur stijlen van het moment is bijvoorbeeld de industriële woontrend. Ook hier worden zachte kleuren gecombineerd met moderne kleuren, maar ook aparte meubels en vooral warme verlichting. Probeer dingen uit en laat jezelf niet beperken door wat mag of ‘kan’. Als je woonkamer gezellig aanvoelt heb je het doel al bereikt.